top of page
Tweedehands auto verkopen particulier

Tweedehands auto verkopen aan een particulier

Uw tweedhands auto verkopen aan een particulier is iets ingewikkelder dan het verkopen aan een handelaar. Vermijd ongemakkelijke situatie en lees hieronder de 5 stappen om uw auto correct te verkopen aan een particulier. 

1. Stel een verkoopsovereenkomst op

U dient een verkoopsovereenkomst in tweevoud op te stellen met volgende info:

 • De namen en adressen van zowel de verkoper als de koper.

 • De beschrijving van het voertuig dat het volgende kan bevatten soort voertuig, merk, model, brandstof, chassisnummer, bouwjaar, cilinderinhoud (CC), motorvermogen (kW), Fiscaal vermogen (pk), datum eerste inschrijving en kilometerstand

 • De verkoopprijs

 • De datum en plaats van verkoop

 • De handtekening van zowel de koper als de verkoper

 • Voeg ook de volgende zin toe: "De auto wordt verkocht zonder garantie en in de staat waarin hij zich bevindt, die gekend is door de koper na een testrit en een uitgebreid onderzoek."

U kunt gratis gebruik maken van dit modelcontract, opgesteld door Belfius.

2. Reken geen btw in op de verkoopprijs

Wanneer er een verkoop van een tweedehands auto plaatsvindt tussen particuleren, dan dient er geen btw doorgerekend te worden. Spreken we echter van de verkoop van een bedrijfswagen, dan wordt er in de meeste gevallen wel btw ingerekend.

3. Keur uw auto voor verkoop

U dient uw auto te keuren voor verkoop bij erkende keuringscentra. U kunt zelf een online afspraak maken bij één van de erkende keuringscentra. Hou er rekening mee dat het keuren van uw auto soms meer dan twee uur in beslag kan nemen.

 

Let op, het keuringsattest is niet meer dan twee maanden geldig. Dat betekent dat u uw auto opnieuw dient te keuren als uw auto niet binnen twee maand verkocht is.

Ontvang een bod op uw auto

100% gratis en vrijblijvend

Binnen 24 u een bod

Erkende auto opkoper

Sleutel overhandigen auto verkopen aan particulier
Auto keuren voor verkoop particulier

4. Verleen geen garantie

Enkel handelaars kunnen garantie verlenen wanneer ze een auto verkopen. Als particulier is dit heel ongebruikelijk. Daarom dient een particuliere verkoper het volgende op het verkoopscontract te melden:

 

"De auto wordt verkocht zonder garantie en in de staat waarin hij zich bevindt, die gekend is door de koper na een testrit en een uitgebreid onderzoek.".

5. Overhandig de voertuigdocumenten

Uiteraard dient u bij verkoop, alle bijhorende documenten te overhandigen zoals:

 • het gelijkvormigheidsattest

 • het inschrijvingsbewijs

 • het keuringsattest van de technische controle

 • de aanvraag tot inschrijving van een voertuig (het roze formulier)

 • de Car-Pass

 • het tweedehandsrapprot

 • een exemplaar van de verkoopsovereenkomst.

Een gemakkelijkere manier om uw auto te verkopen is uw auto verkopen aan een erkende auto opkoper zoals Imexcars. Zo maakt u zich geen zorgen over bovenstaande zaken. Alles wordt door de auto opkoper geregeld.

Ontvang vandaag nog een bod op uw auto >>

Ontvang een bod op uw wagen

100% gratis en vrijblijvend

Binnen 24 u een bod

Erkende auto opkoper

bod ontvangen om auto te verkopen

Hoe werkt het?

Uw auto verkopen in drie stappen. Als eerst vult u de gegevens in. Vervolgens neemt één van onze experts contact met u op met een eerste prijsindicatie op uw wagen. Als laatst kunt u een expert gratis en vrijblijvend laten langskomen voor inspectie. Na de inspectie wordt er een finaal bod uitgebracht op uw wagen. Bij wederzijds akkoord is uw auto verkocht. 

Formulier invullen

Meld uw voertuig aan a.d.h.v. het formulier op de website. Zorg ervoor dat uw gegevens correct zijn zodat we u een correcte eerste prijsindicatie kunnen meedelen.

Bod ontvangen

Eén van onze experts neemt telefonische contact met u met de eerste prijsindicatie van uw voertuig. Verdere details van het voertuig worden besproken om een betere inschatting te doen van de waarde van uw voertuig.

Afspraak maken

Op uw verzoek komt een taxatie expert langs om uw voertuig te inspecteren. U krijgt ter plaatsen een gratis bod zonder verkoopverplichting. ​Bij wederzijds akkoord is uw auto verkocht en wordt er meteen een betaling geregeld. U wordt voorzien van de nodige documenten en de verkochte auto wordt gratis opgehaald. 

1. Vul het formulier in

2. Ontvang een bod

3. Afspraak maken

Meld uw voertuig aan a.d.h.v. bovenstaand formulier. Zorg ervoor dat uw gegevens correct zijn zodat we u een correcte eerste prijsindicatie kunnen meedelen.

Meld uw voertuig aan a.d.h.v. bovenstaand formulier. Zorg ervoor dat uw gegevens correct zijn zodat we u een correcte eerste prijsindicatie kunnen meedelen.

bod op auto krijgen
Bod op auto ontvangen
arrow&v

Foto's auto (optioneel)

Foto auto
Foto auto
Foto auto
Foto auto
Bod ontvangen
bottom of page